پرستار سالمند با مشکلات سکته مغزی
اختلال گفتار و تکلم در سالمندان: پرستاری از سالمند با مشکل تکلم آسایشگاه سالمندان نگار غرب تهران
یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی سلامتی می تواند سکته مغزی را با استفاده از ترکیبی از معاینه عصبی، تصویربرداری تشخیصی و سایر آزمایش ها تشخیص دهد. برای انجام یک معاینه عصبی، یک ارائه دهنده از شما می خواهد که دست ها، پاها، بازوها، چشم ها و سر خود را به روش های خاصی حرکت دهید و به برخی از سوالات پاسخ دهید. همانطور که شما این وظایف را انجام می دهید یا به این سوالات پاسخ می دهید، ارائه دهنده به دنبال علائم یا سرنخ هایی می گردد که نشان دهنده مشکل در نحوه عملکرد نواحی مختلف مغز شما است. این می تواند به آنها کمک کند تا تشخیص دهند که آیا شما دچار سکته شده اید یا خیر و حتی ممکن است به جایی از مغز شما اشاره کند که این اتفاق می افتد. علائم سکته مغزی در مردان میتواند شامل ضعف عضلانی در یک طرف بدن، مشکلات گفتاری و فلج موقت در یک طرف صورت باشد.
عشق به سالمندان اساس و شالودهی اصلی شکلگیری این مرکز بود که باعث شد تا طی سالیان متوالی با افتخار در خدمترسانی به این سرمایههای ارزشمند جامعه و عزیزان ایشان خوش بدرخشد. سایر علائم سکته مغزی ممکن است شامل دوره های ناگهانی گیجی، از دست دادن حافظه، بی حسی و/یا از دست دادن تعادل باشد. اگر سکته مغزی درمان نشود، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به مغز و بدن وارد کند. بنابراین، بسیار مهم است که بدانید دقیقاً چه زمانی سکته در حال وقوع است. سکته مغزی یک حادثه است که به دلیل کاهش یا قطع شدن جریان خون، به یک قسمت از مغز خون نمی رسد. این امر بستگی دارد به عواملی مانند لختههای خونی، پلاکتها و توده های چربی موجود در دیواره عروق خونی و مواد دیگر که باعث میشوند قسمتی از مغز به طور قطعی یا جزئی از اکسیژن و تغذیه محروم شود.
به این ترتیب پیش از هر اقدامی در جهت پرستاری از این بیماران، با پزشک آنها مشورت کرده و بهترین روش را در پیش بگیرید. برای افراد مسن که با اثرات سکته درگیر هستند، استفاده از کمک پرستار سالمند میتواند کارها را تا حد زیادی راحتتر کند. پرستاری از سالمندان به ویژه بعد از سکته مغزی نیازمند توجه و دقت بسیار زیادی است. با درک عمیق از نیازهای جسمانی، عاطفی و اجتماعی بیمار و پیروی از راهکارهای مناسب، میتوانید به او کمک کنید تا از دوران بهبودی خود با موفقیت عبور کند. ایجاد یک محیط حمایتی، در کنار برقراری ارتباط مثبت و مؤثر، میتواند به افزایش کیفیت زندگی بیمار و کاهش احساس تنهایی و اضطراب او منجر شود.
در مرکز نگارعلاوه بر پزشک عمومی، پزشکهای متخصص نیز بنا به برنامه آسایشگاه در مرکز حضور خواهند داشت و طبق وضعیت جسمی و روحی بیماران، توصیههای لازم را به ایشان ارائه میکنند. پرستاران نیز در این مرکز با توجه به توصیههای پزشکان خدمات لازم را به سالمندان ارائه میکنند. طول عمر بعد از سکته مغزی تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله نوع و شدت حمله، وضعیت بهداشتی، پاسخ به درمان، و عوامل فردی قرار میگیرد. افراد ممکن است پس از این عارضه مواجه بهبودی نسبی و یا کامل داشته باشند که منجر به زندگی طولانیتری میشود. برخی میتوانند بعد از حمله اول چندین سال یا حتی دههها به طول عمر خود ادامه دهند، در حالی که افراد دیگر به دلیل عوارض جانبی یا مشکلات بهداشتی ممکن است در بازهی زمانی کوتاهتری وارد مرحلهی پایانی زندگی شوند. با وجود مطالعات فراوانی که در این حوزه انجام شده میتوان گفت عامل اصلی بروز سکته ی مغزی در اکثر موارد، فشار خون بالاست که سبب انفجار رگ خونی ضعیف میشود.
علت سکته مغزی در سالمندان به دلیل ترکیبی از عوامل فیزیولوژیکی و سبک زندگی است. یکی از اصلیترین دلایل آن، افزایش سن است که با بالا رفتن آن، رگهای خونی سفتتر و باریکتر میشوند و خطر انسداد و پارگی آنها افزایش مییابد. در این حالت ممکن است خونریزی مغزی رخ دهد و اطرافیان باید با روند بهبودی خونریزی مغزی رو به رو شوند. فشار خون بالا نیز یکی دیگر از عوامل مهم در بروز سکته مغزی است که باعث آسیب به دیوارههای رگها و افزایش احتمال تشکیل لخته میشود. علاوه بر این، بیماریهایی مانند دیابت و کلسترول بالا میتوانند به تجمع چربیها و ایجاد پلاکهای چربی در رگها منجر شوند، که خود باعث تنگی یا انسداد عروق میشود. نکشیدن سیگار و نخوردن الکل پس از سکته مغزی نه تنها به پیشگیری از سکتههای آینده کمک میکند، بلکه روند بهبودی را نیز تسریع میبخشد.
درمان شناختی
برخی از حملات سردرد میگرنی حتی میتوانند سکته مغزی را با از دست دادن عملکرد یک طرف بدن یا مشکلات بینایی یا گفتاری تقلید کنند اما معمولاً با برطرف شدن سردرد علائم نیز برطرف میشود. به نظر میرسد در افراد مبتلا به سردرد میگرنی، خطر سکته مغزی به میزان بسیار اندکی افزایش یافته است. مهارتهای روزمره مانند خواندن ساعت میتواند تحت تأثیر سکته مغزی قرار گیرد. برای تمرین این مهارت، به یک ساعت یا ساعت آنالوگ نگاه کنید و زمان را بلند بگویید. این تمرین شما را به چالش میکشد تا یک تفاوت جزئی بین دو تصویر که در غیر این صورت یکسان هستند پیدا کنید و میتواند به بهبود مهارتهای بصری شما کمک کند.
نکات مهم در مراقبت های بعد از سکته مغری در خانه
در این اختلال صدای فرد بیمار ممکن است شبیه به زمزمه باشد یا ممکن است خشن و ناپسند به نظر برسد. توجه به نکات گفته شده در این مقاله، سبب توانمندسازی خانوادهها و مراقبین برای ارائه مراقبتهای بهتر خواهد شد. تحریک بیش از حد دیداری یا شنیداری در محیط ممکن است خطرناک و گیج کننده باشد. محیط آرام میتواند به فرد کمک کند تا بر یک کار معین تمرکز کند و قوای شناختی و حسی خود را بازیابد. همانطور که اشاره کردیم، بیمار ممکن است قوه ادراک و توان حرکت خود را از دست بدهد.
بخشهای سالم و به دور از آسیب را باید تقویت کرد تا از نظر قدرت در بهترین وضعیت قرار بگیرند و موجب ارتقاء حداکثر تواناییهای بیمار در مراقبت از خود شوند. زمانی اتفاق میافتد که پیامها از مغز به دلیل آسیب به نواحی مغز که هماهنگی بین عضلات را کنترل میکنند، مختل شوند. فردی که با چنین مشکلاتی در شکلدهی به کلمات روبرو است، نمیتواند عضلات لبها یا زبان را کنترل کند؛ بنابراین لبها نمیتوانند صداهای حروف را به درستی بیان کنند. افراد مبتلا به آپراکسیا ممکن است در تقسیمبندی و ترتیبدهی به صداهای گفتاری دچار مشکل شوند، که این موضوع سخن گفتن را دشوار میکند. حمایت و همدلی خانواده میتواند به افزایش روحیه و انگیزه بیمار کمک کند. ممکن است 24 یا 48 ساعت پس از سکته مغزی یا به محض اینکه بیمار از نظر پزشکی پایدار تشخیص داده شود شروع شود و هفته ها، ماه ها و حتی سال ها ادامه یابد.
بسیاری از افراد جز یک نام آشنا چیزی درباره آن نمیدانند و نمیتوانند علائم آن را تشخیص بدهند و اقدامات فوری برای نجات جان افراد انجام دهند. سکته مغزی عارضهای است که سالانه صدها هزار انسان را به کام خود میکشد. در این مقاله به نکاتی درباره توضیح سکته مغزی، علل، علائم تشخیص زودهنگام، روشهای درمان و پرستاری از سالمند میپردازیم. باید به صورت کلی اطلاعاتی در بعضی از موارد خاص داشته باشید تا بتوانید در مواقع لزوم گلیم خود را از آب بیرون بکشید. با افزایش سن و تغییرات جسمانی و روانی، نیازهای سالمندان در زمینه مراقبت و نگهداری به شکل قابل توجهی افزایش مییابد. تنهایی و نیاز به ارتباطات نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که سالمندان در جوامع امروزی با آن روبرو هستند.
در کنار این داروها، مکملهای ویتامین نیز کمک بسیاری میکند تا بیمار بتواند نیروی از دست رفته خود را به مرور بازیابد. علاوهبر درمانهای دارویی، در بسیاری موارد استفاده از فیزیوتراپی، گفتار درمانی و کاردرمانی نیز در دستور کار قرار میگیرد. بیماران ممکن است به این دلیل که استقلال خود را از دست دادهاند دچار افسردگی شوند یا از کمک خواستن امتناع کنند. در این شرایط باید با نشان دادن خلوص نیت خود، آنها را تشویق به پذیرش کمک کنید و اطمینان بدهید که این کار عزت نفس آنها را از ین نمیبرد و تنها تا بهبود شرایط ادامه دارد. مرکز همراه شما ارائه دهنده خدمات مشاورهای و آموزشی و پرستاری از بیماران، سالمندان و کودکان در منزل و بیمارستان می باشد. همچنین، برای جلوگیری از سکتههای بعدی، حتماً توصیههای خاص پزشک خود را دنبال کنید، زیرا بازماندگان سکته مغزی حداقل ۵ سال پس از سکته مغزی در معرض خطر سکته مجدد هستند.
سالمندی که دچار سکته مغزی شده است ممکن است در راه رفتن یا انجام کارهای روزانه خود دچار مشکل شده باشد که در این راه پرستار سالمند می تواند کمک کننده باشد. اگر این گزینه مناسبی است، بیمارستان باید بتواند تجهیزات مناسب را در اختیار شما قرار دهد و در صورت نیاز نحوه استفاده از آن را به شما نشان دهد. بعد از سکته مغزی، افراد نمیتوانند به خوبی دستها و عضلات خود را تکان دهند و به صورت کم و زیاد دچار مشکلات حرکتی میشوند. به همین دلیل، برای بهبود عملکرد عضلات خود میتوانند به طور مرتب تمرینات فیزیوتراپی را انجام دهند تا به مرور زمان دوباره انرژی خود را بازیابی کنند و عضلات آنها بتواند به خوبی قبل حرکت کند. خانه سالمندان نگار با فراهم آوردن کلیه امکانات لازم برای سالمندانی که به سکته مغزی دچار شدهاند، سعی دارد در ارائه هرچه بهتر خدمات به سالمندان عزیز کوشا باشد.
باید بدانید که بازتوانی امری تدریجی است و نیاز به زمان و تلاش مداوم دارد؛ بنابراین ناامید نشوید و به تلاش خود ادامه دهید. در این مقاله درباره مراقبتهای لازم پس از سکته مغزی در سالمندان و نقش خانوادهها، مراقبین و پرستاران در روند بهبود این بیماران نکات مهمی بیان شد. باید توجه شود که درمان و مراقبتهای پس از سکته به دلیل طولانی بودن، نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. این درمانها نیاز به تداوم و تکرار داشته و حتی پس از بهبودی اولیه نباید از این مراقبتها دست کشید. توجه به مراحل اولیه پس از سکته مغزی در سالمندان بسیار مهم است و میبایست این مراحل را جدی گرفت و اقدامات لازم را هر چه سریعتر انجام داد.
به همین دلیل، بسیار مهم است که خانوادهها بیماران خود را به صورت منظم برای سلامت روح و روان آنها پیش مشاور ببرند. یکی از موضوعاتی که دارای اهمیت زیادی است، مراقبتهای بعد از سکته مغزی است. برای اینکه بعد از سکته علائم سکته مغزی کاهش پیدا کند، مراقبت کردن از بیمار بسیار لازم و ضروری است. به همین دلیل، در ادامه شما را با مراقبتهای بعد از سکته آشنا خواهیم کرد. ممکن است علائم بیماریها و ناراحتیهای مختلف در بازماندگان سکته مغزی مشاهده شود. پرستار ماهر گاهی اولین فردی است که متوجه نشانههای وجود مشکل میشود و درخواست کمک میکند.
به طور معمول پلاک کلسترول در یکی از عروق کوچک مغزی پاره میشود و روند انعقاد را آغاز میکند. میتوانید با انجام فعالیتهای ساده مانند شناسایی یک کلمه که در یک گروه از کلمات نوشتهشده وجود ندارد یا تطبیق یک کلمه با تصویر مربوطه، مهارتهای خواندن خود را بهبود بخشید. یک فعالیت پیچیدهتر میتواند شامل خواندن یک پاراگراف و پاسخ دادن به سؤالات ساده مربوط به داستان یا خلاصهسازی داستان به صورت زبانی باشد. بسیاری از بیماران تمایل دارند از تمرینات توانبخشی خودداری کنند؛ بنابراین پرستار باید آنها را تشویق به ادامه تمرینات کند. برای جلوگیری از ایجاد زخم بستر، پرستار باید به تغییر وضعیت بیمار در بازههای زمانی مشخص توجه کند. محیط منزل به بیمار احساس آرامش و امنیت میدهد که باعث افزایش روحیه و انگیزه او برای بهبودی میشود.
آن ها می توانند تمرینات ساده ای را که به بیمار کمک می کند به افراد خانواده آموزش بدهند . در بسیاری از موارداستراحت و توان بخشی بیشترین تاثیر را دارد ، و به تدریج می تواند در زمینه بازگشت قدرت حرکت و حتی تکلم مفید باشد . در این گونه مواقع رگ های کوچک خونی در مغز پاره می شوند و معمولاً یکی از دلایل آن فشار خون بالاست که منجر به خونریزی در مغز می شود. علت دیگر وجود یک لخته کوچک است که باعث بسته شدن رگ های مغز می شود- این عارضه ترومبوز مغزی نام دارد . درمان حمله ایسکمیک گذرا نیز به علت، مدت زمان ایجاد علائم و وجود عوارض پزشکی دیگر دارد. اما 3 روش گفته شده در ادامه مطلب در کنار هم روش های موثر درمان سکته میباشند.
وقتی این اتفاق در نواحی مغز می افتد، توانایی های کنترل شده توسط این نواحی مغز از بین می رود. اگر این سلول های مغزی بمیرند، می تواند منجر به آسیب دائمی مغز یا حتی مرگ شود. به عنوان یک تحقیق که در دانشگاه جان هاوکینز انجام شده است، این علائم قبل از سکته مغزی به عنوان زنگ خطر خواهند بود و به محض دیدن آنها باید سریعا با اورژانس تماس گرفت. انسداد عروق و لخته شدن خون، اصلیترین علل بروز سکته مغزی سالمندان هستند. در این فرم از سکته، ممکن است رگهای خونی در مغز، پاره شده و به یکباره خونریزی مغزی اتفاق بیفتد.
تشویق به ورزش، توانبخشی روزانه، تمرینات فیزیکی و توانبخشی به بهبود مهارتهای حرکتی و جلوگیری از ضعف عضلانی کمک میکنند. هنگامی که جریان خون به مغز به دلیل انسداد یا پارگی عروق مختل شود، سکته مغزی رخ میدهد. این وضعیت میتواند به آسیب جدی به مغز منجر شود و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. علل بروز سکته مغزی در سالمندان میتواند مواردی همچون فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا و انسداد عروق به دلیل لخته خون یا تجمع چربی باشد. مراقبت پس از سکته مغزی در سالمندان بسیار حیاتی است و میتواند تأثیر زیادی بر بهبود و کیفیت زندگی آنها داشته باشد. این نکته را به یاد داشته باشید، که در زمان پرستاری از بیماران سکته مغزی، ممکن است با چالشهای دیگری مانند، مشکل بلع و جابجایی بیمار با ناتوانی جسمی مواجه باشید.
هنگامی که نوک کاتتر به لخته می رسد، می تواند لخته را مستقیما بمکد یا آن را از هم جدا کند و قطعات را بمکد. داروهای ترومبولیتیک در سه ساعت اول تا چهار ساعت و نیم پس از شروع علائم سکته یک گزینه هستند. با این حال، آنها تنها یک گزینه در بازه زمانی سه تا چهار و نیم ساعته هستند زیرا پس از آن، خطر عوارض خطرناک خونریزی را افزایش می دهند. فلج شدن یکی از پیامدهای این نوع سکته در سالمندان است که میتواند موقتی یا دائمی باشد. عوارض آن بستگی به این دارد که کدام بخش از مغز حین سکته آسیب دیده و مغز چه مدت بدون اکسیژن بوده است.
نمونه ای از این سکته مغزی است که بر مناطقی از مغز که توانایی صحبت کردن شما را کنترل می کند، تاثیر می گذارد. اینها می توانند به شدت زندگی شما را مختل کنند، اما احتمال کمتری دارد که زندگی شما را تهدید کند. نیاز های متفاوت، مشکلات حرکتی، بهانه گیری های مختص این سن از جمله مواردی است که نیاز به پرستار شبانه روزی سالمند و پرستار بیمار در منزل را افزایش میدهد. سکته مغزی چیست؟ به طور کلی عدم خونرسانی صحیح به مغز، موجب بروز سکته مغزی در افراد سالمند و پیر میشود. ممکن است گرفتگی رگها یا اختلال در جریان خون، باعث شود که اکسیژن به موقع به مغز نرسیده و سکته شکل بگیرد. در نظر داشته باشید که سکته در هر دو فرم مغزی و قلبی، یک موقعیت اضطراری و اورژانسی است و باید بدون اتلاف وقت، کمکهای پزشکی به سالمند و پرستار سالمند برسد.
افراد مبتلا به دیزآرتری، به سختی میتوانند صحبت کنند و گفتارشان معمولاً غیرقابل فهم میباشد. به همین دلیل لازم است که پرستار سالمند یا فردی که مسئولیت تهیه وعده غذایی بیمار را برعهده دارد روزانه از ۵ تا ۶ وعده میوه و سبزیجات تازه برای تامین ویتامین و مواد معدنی در رژیم غذایی سالمند استفاده کند. – بیمار را به گفتار درمان ارجاع دهید.– ایجاد فضای مناسب برای برقراری ارتباط، حساس ماندن به واکنشها و نیازهای بیمار و پاسخگویی مناسب به آنها– با بیمار به عنوان یک بزرگسال رفتار کنید. یکی دیگر از علل نادر سکته مغزی واسکولیت است، نوعی بیماری که در آن عروق خونی ملتهب شده و باعث کاهش جریان خون در قسمتهایی از مغز میشود. اگر سالمند سکته مغزی در زبان خود ضعف دارد، میتوانید این تمرینات مختلف تقویت زبان را امتحان کنید.
در صورت مشاهده هر گونه علائم افسردگی یا مشکلات روحی روانی می توانید با یک روانپزشک مشاوره داشته باشید. بعد از سکته مغزی، ممکن است افراد دچار مشکلات خواب شوند و به خوبی نتوانند بخوابند و یا حتی دچار پرخوابی شوند که این موضوع میتواند مشکلاتی را در پی داشته باشد. به همین دلیل، سعی کنید خواب آنها را کنترل کنید و در صورت لزوم از پزشک او مشورت بخواهید. افرادی که دچار علائم سکته مغزی میشوند، امکان دوباره رخ دادن این اتفاق برای آنها بسیار زیاد است. به همین دلیل، باید برای پیشگیری از این موضوع یک سبک زندگی سالم برای خود انتخاب کنند و سعی کنند در رژیم غذایی خود از غلات، پروتئین و سبزیجات استفاده کنند.
- {
- اختلال “دیسفونیا”، یک نوع اختلال رایج گفتاری است که صحبت کردن را دردناک یا سخت میکند. |}{
- در این مرحله این تغییرات زیاد نشان به چشم نمی آید و به نظر میرسد که پیشرفت متوقف شده است زیرا سرعت بازیابی کاهش یافته است. |}
- هرچند که این عارضه بیشتر در میانسالان و حتی افراد پیر تر، شایع تر است؛ به خصوص به دلیل وجود شرایطی مثل سکته، ولی به هر حال امکان ابتلا به آن در هر سنی وجود دارد.
- تقریبا حدود یک سوم از افرادی که سکته مغزی را تجربه میکنند، مشکلات گفتاری دارند.
- فراموشی یکی از عوارضی است که پس از سکته مغزی گریبانگیر سالمندان میشود، بنابراین ممکن است بیمار زمان مصرف داروها را فراموش کند. {
- به یا داشته باشید، گفتار درمانی که پروسه قدم به قدم است که نیازمند پشتکار است ولی نتایج آن بسیار مطلوب میباشد. |}
آیا سکته موقت در سالمندان خطرناک است؟
|}عملکرد بازسازی در هر دو این مناطق، دروازهای برای بهدستآوردن استقلال کامل است. برای مثال، سودوبولبار (بیاختیاری عاطفی) از آسیب به مناطق عاطفی مغز ناشی میشود که باعث تغییرات ناگهانی در احساسات بدون دلیل مشخص میشود. با درک خستگی جسمانی و روانی مربوط به روند بهبودی، ساماندهی یک برنامه عملی برای حرکت به جلو آسانتر میشود. در این دوران، به دلیل اینکه افراد زیاد دراز کشیده هستند و نمیتوانند تکان بخورند، ممکن است دچار زخم بستر شوند که به وجود آمدن این عارضه شرایط را بسیار سختتر خواهد کرد. به همین دلیل، سعی کنید در این دوران بیمار را با روغن آرامشبخش ماساژ دهید و او را جابهجا کنید تا دچار زخم بستر نشود. کارکنان بهداشتی محلی می توانند در این گونه موارد نقش مهمی داشته باشند .
برای تقویت این ناحیه از ارتباط مغز و بدن، با یک آسیبشناس گفتار و زبان همکاری کنید. حرکت و تکرار مداوم، ارتباطات از دست رفته ناشی از سکته مغزی را دوباره تقویت میکند، هم بهصورت کمک توسط مراقب و هم اگر توسط بیمار بهصورت مستقل تمرین شود. همانطور که همیشه دیده و شنیدهایم، مصرف الکل و سیگار حتی برای آدم سالم نیز مضر است، چه برسد به کسی که قبلاً دچار سکته مغزی شده است. بنابراین، حتماً سعی کنید تا در ابتدا مصرف سیگار و الکل را کم کنید و در نهایت به حذف آن بپردازید. بنابراین، بعد از سکته مغزی افراد باید یک نوع فعالیت سبک با توجه به شرایط خود انتخاب کنند و نسبت به انجام آن پایبند باشند.
علاوه بر این، پرستاران سالمند با برنامهریزی برای فعالیتهای روزمره، مانند ورزشهای سبک و تفریحات متناسب با علایق سالمند، به حفظ سلامت روانی و جسمانی آنان کمک میکنند. این کار علاوه بر افزایش سلامتی، امکان حضور سالمند در جامعه را افزایش داده و امید به زندگی را در آنها بالا می برد. با همکاری پرستاران حرفه ای این مرکز به سالمندان عزیز خود کمک کنید تا هر چه سریع تر به زندگی روزمره خود بازگردد و از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شوند. ستایش پیشرفت های بیمار و تشویق او به ادامه مراحل درمان نیز تاثیرات مطلوبی بر بهبود روحیه و ارتقای کیفیت زندگی سالمند دارد. در بیمارانی که تراکئوستومی (راه هوایی مصنوعی) دارند، هوای تنفسی آنها به دلیل خشکی مخاط مرطوب نیست و بهتر است از با استفاده از دستگاه بخور، از این امر پیشگیری شود.
تقریباً 25 تا 40 درصد از سالمندان بعد از سکته مغزی آفیازیا پیدا میکنند. نکته حائز اهمیت در این شرایط، سرعت عمل در درمان سکته مغزی است، توجه به این موضوع سبب کاهش عوارض بعدی خواهد شد.درمانهای فوری میتوانند بیشترین تأثیر را داشته باشند و از آسیبهای جدی به مغز جلوگیری کنند. هر دقیقهای که میگذرد، میلیونها نورون در مغز از بین میروند، بنابراین سرعت عمل در این زمان بسیار مهم است. بیماران سکته مغزی بسته به مدت زمانی که مغز جریان خون نداشته و بخشی از مغز تحت تاثیر قرار گرفته ممکن است دچار ناتوانی موقت یا دائمی شوند. اثرات موقت سکته مغزی شامل افتادگی صورت، ضعیف شدن عضلات و عدم تعادل حرکتی است که ممکن است چند ماه طول بکشد. علائم و نشانههای سکته مغزی می تواند بسته به نوع سکته از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
این عارضه، از دست دادن عملکردهای شناختی –فکر کردن، به یاد آوردن و دلیل آوردن– تا حدی است که زندگی فرد را مختل میکند. بیماری آلزایمر و دیگر مدل های زوال عقل، میتوانند قدرت برقراری ارتباط و تکلم را از سالمندان بگیرند. تأثیرات عصبی زوال عقل بر فرد، میتواند توانایی فهم و پردازش کلامی را از وی بگیرد. همزمان، علائم زوال عقل، میتواند توانایی بیان واضح افکار یا احساسات را برای سالمندان با مشکل رو به رو کند. مراقبت بهینه از سالمندان پس از سکته مغزی به صبر و تلاش زیادی نیاز دارد که این کار تنها از یک پرستار سالمند حرفه ای و باتجربه انتظار می رود.
پیشگیری از سکته مغزی شامل مدیریت عوامل خطر مانند فشار خون، کنترل دیابت، ترک سیگار، و حفظ یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم است. افراد میتوانند با ارزیابی ریسک سکته مغزی خود و مشاوره با پزشک، اقدامات پیشگیرانه مناسب را اتخاذ کنند. پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل نیازمند تخصص و تجربه بالاست، زیرا بیمارانی که دچار سکته مغزی شدهاند، معمولاً به مراقبتهای ویژه نیاز دارند. در این مقاله به جزئیات خدمات پرستاری برای این بیماران پرداخته و توضیح میدهیم که چگونه میتوان با داشتن یک پرستار حرفهای، روند بهبودی بیمار را تسریع کرد. ایجاد تغییرات در خانه برای کمک به عملکرد بهتر بیمار سکته مغزی و جلوگیری از صدمات بسیار مهم است. این تغییرات ممکن است شامل جابجایی اقلام برای سهولت در دسترسی، تعریض راهروها و درها، نصب میله های دستگیره در حمام، قرار دادن تشک های ضد لغزش یا فرش برای جلوگیری از افتادن سالمندان باشد.
کنترل فشار خون و دیابت، جلوگیری از افزایش سطح کلسترول و … از جمله مراقبتهایی هستند که برای جلوگیری از بروز سکته مغزی در سالمند، ضرورت دارند. به مرور زمان، تغییرات به وجود آمده میتوانند توانایی به وضوح صحبت کردن را در سالمندان از بین ببرد که همین باعث میشود آنها دیگر مایل نباشند با دیگران ارتباط برقرار کنند. اختلال “دیسفونیا”، یک نوع اختلال رایج گفتاری است که صحبت کردن را دردناک یا سخت میکند. “دیس آرتریا”، نوع دیگری از اختلال کلامی، میتواند تلفظ و ریتم بیان را تحت تأثیر قرار دهد. در بعضی موارد، دیس آرتریا میتواند مرتبط با بیماری پارکینسون، ام اس و ALS باشد که همه ی اینها میتوانند مشکلات گفتاری در سالمندان به وجود آورند. بعد از تصمیم خانواده ها مبنی بر استخدام پرستار سالمند، می بایست فردی مطمئن را در نظر گرفته و والدین عزیز را به آنها سپرد.
شما چه تجربهای در این باره دارید؟ حتما تجربیات خود را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران ما، به بحث و اشتراک بگذارید. امروزه نقش پرستاران سالمند در کاهش دغدغه های خانواده ها و بهبود کیفیت زندگی، بر کسی پوشیده نیست. این پرستاران با شناخت نیازهای خاص هر فرد، نه تنها به حفظ سلامت جسمانی آنها کمک میکنند بلکه به تقویت روحیه و احساس رضایت از زندگی نیز میپردازند. پرستار سالمند خانم و آقا که برای مراقبت از سالمند استخدام شده اند، با ایجاد همدلی، میتوانند این احساسات منفی را کاهش دهند و به سالمند کمک کنند تا احساس تعلق و امنیت بیشتری داشته باشد. با افزایش سن و پیدا شدن علائم کهولت مشکلاتی برای افراد سالمند اتفاق می افتد. از شایع ترین این بیماری ها می توان به آرتروز، فشار خون، درد های مربوط به اعضای داخلی بدن و دیگر این بیماری ها اشاره کرد.
بیماران سکته مغزی ممکن است به دلیل محدودیتهای حرکتی یا مشکلات گفتاری، دچار استرس شوند که مدیریت این موضوع توسط پرستار ضروری است. معمولاً افراد مسن پس از سکته مغزی دچار تغییرات روانی مانند افسردگی، اضطراب و سایر مشکلات روانی میشوند. علاوه بر کمک خانوادهها، مشاوره با روانشناس نیز میتواند به سالمندان کمک کند تا با این تغییرات روانی و عاطفی پس از سکته مغزی کنار بیایند. درمانهای شناختی رفتاری به سالمندان کمک میکند تا الگوهای فکری منفی را تغییر دهند و مهارتهای مقابلهای جدیدی بیاموزند. افسردگی پس از سکته شایع است، به طوری که 30 تا 50 درصد از سالمندان سکته مغزی در مراحل اولیه یا بعدی پس از سکته دچار افسردگی می شوند. افسردگی پس از سکته مغزی می تواند به طور قابل توجهی بر بهبودی و توانبخشی سالمند تأثیر بگذارد.
اگر زمین خوردن جدی است و منجر به درد شدید، کبودی یا خونریزی می شود، سالمند را به اورژانس ببرید. اگر سالمند شما بیش از دو بار در عرض شش ماه زمین خوردن جزئی داشت، برای درمان به پزشک یا فیزیوتراپیست خود مراجعه کنید. داروها – داروها برای کاهش فشار داخل جمجمه، کاهش فشار خون و جلوگیری از اسپاسم عروق خونی و تشنج تجویز می شوند. بر اساس گزارش سازمان جهانی سکته، سالانه بیش از 14 میلیون نفر در سراسر جهان به سکته مغزی مبتلا می شوند. این دومین عامل مرگ و میر در بین افراد 60 سال به بالا و پنجمین علت مرگ در بین افراد 15 تا 59 ساله است.و بار روانی هم بر آنها و هم بر مراقبانشان وارد می شود. بهخصوص با تأثیر مضاعف خستگی ناشی از داروها و خستگی احساسی در فرآیند بهبودی، شایعتر و قابلدرک میباشد.
تقریباً یک سوم از بزرگسالان بالای سن 60 سال، با مشکلات شنوایی تا حدودی مواجه میشوند. مشکلات شنوایی چه شدید و چه ضعیف باشند، میتوانند باعث از دست رفتن راحتی و توانایی ارتباط برقرار کردن و بدتر از همه از دست رفتن اعتماد به نفسشان شود. این نوع از اختلالات گفتاری، به دلیل ضعف درعملکرد تارهای صوتی سالمند به وجود میآید. به مرور زمان مشکل گرفتگی صدا و عدم توانایی در ادای کلمات، در گفتار سالمند اختلال ایجاد کرده و منجر به بروز مشکل میشود. در این شرایط حضور یک پرستار سالمند باتجربه که با حفظ حریم خصوصی و عزت نفس سالمند به انجام فعالیت های روزمره کمک کند امری حیاتی است. رژیم غذایی بیمار، نرم و مایعات است (از رژیم پر پروتئین و پر کالری جهت این بیماران استفاده نمایید).
در انجام پرستاری از سالمندان، مراقبان میتوانند از این روش برای یاری به عزیزانشان در مراحل اولیه استفاده کنند. مصرف 50 الی 100 میلی گرم آسپرین در هر روز خطر سکته را در آینده کاهش می دهد . برای درمان عوارض سکته از ترکیبی از فیزیوتراپی بعد از آن در کنار دارو بهره گرفته میشود. بدون تکان دادن سالمند از جای خود، با اورژانس تماس حاصل نمایید تا کمکهای اولیه پزشکی رسیده و سالمند به بیمارستان منتقل شود. مداخلات اطرافیان در انجام امور سالمند باید به نحوی باشد که سالمند استقلال خود را از دست ندهد و تنها در صورت نیاز از کمک دیگران استفاده کند. هدف فراپرستار ارائه آموزش علمی و عملی کاربردی به پرستاران کشور عزیزمان ایران میباشد.
این سایت